Broodfokkers

Broodfokkers

Je hoort altijd dat je moet oppassen voor broodfokkers. Maar wat zijn broodfokkers dan en hoe herken je ze?

In de Dikke van Dale is het woord niet opgenomen. Daarom leggen we het u uit. Een broodfokker heeft maar één doel voor ogen: veel geld verdienen. Het liefst zoveel mogelijk geld in een korte tijd. Hoe hij dat geld verdient, is minder belangrijk. Het welzijn van zijn honden is ondergeschikt aan zijn economische belangen. Het maakt hem dus niet uit hoeveel nesten een teef krijgt. Of hoeveel tijd er tussen die nesten zit. Of dat de pups die hij fokt wel gezond zijn. Het gaat hem om veel pups. Want hoe meer pups hij kan verkopen, hoe meer geld hij verdient.

Een broodfokker heeft altijd goede praatjes en komt erg geloofwaardig over. Zijn smoezen ook. Een broodfokker is vaak een betere acteur dan fokker. Hij heeft op alle vragen een antwoord. Volgens hem bedonderen de professionele, goede fokkers de boel, omdat ze zoveel geld voor een pup vragen. Een broodfokker is ook niet kritisch naar zijn puppy kopers. Hij zal geen kritische vragen stellen. Want het maakt hem niet uit waar de pup terecht komt, als hij zijn geld maar krijgt.

Wat is het verschil tussen een broodfokker en een goede fokker?

Een goede fokker fokt als hobby. Hij verdient er geen geld mee. Het is niet zijn baan of werk. Een goede fokker wil ook graag het ras verbeteren. Hij kiest zijn honden zorgvuldig uit en probeert pups te fokken die zo gezond mogelijk zijn. En die zoveel mogelijk voldoen aan de specifieke kenmerken van het ras zoals die zijn omschreven in de rasstandaard.

Welzijn

Een goede fokker heeft hart voor dieren. Het welzijn van zijn honden en pups is belangrijker dan geld verdienen. Dus let hij erop dat alles goed gaat met de pups, maar ook met de moeder. De moeder krijgt niet eindeloos veel nesten, maar maximaal 4 of 5 in haar hele leven. Hij zorgt er ook voor dat er voldoende tijd tussen de zwangerschappen zit. Zo kan de moederhond bijkomen en herstellen van de vorige zwangerschap voordat ze weer zwanger wordt. Ook de pups worden goed verzorgd. Ze zitten niet in schuren of stallen, maar gewoon gezellig binnen in huis. Ze krijgen goed voer en worden bijtijds gevoerd. De dierenarts controleert of ze gezond zijn en ze worden bijtijds ingeënt.

Sollicitatiegesprek

Een goede fokker is juist wel kritisch naar zijn puppy kopers. Hij zal u vaak vragen om op ‘sollicitatiegesprek’ te komen en u dan veel vragen stellen. Vragen over uw privé-leven. Werkt u en zo ja, hoeveel uur per dag? Weet u waar het ras wat u wil kopen voor gefokt is? Waarom wilt u een pup van dit ras kopen? Weet u welke ziekten bij dit ras zouden kunnen voorkomen? Weet u dat de meeste honden energieke werkhonden zijn die veel vertier nodig hebben? En nog veel meer! Dat doet hij niet om u uit te horen. Dat doet de goede fokker omdat hij het beste wil voor zijn pup. Hij wil u graag beter leren kennen en zich ervan overtuigen dat de pup die hij met zoveel liefde heeft gefokt op een goede plaats terecht komt.

Alle waar naar zijn geld

Een goed gefokte terrier zal duurder zijn dan een broodfokpup. Een goede fokker maakt veel meer kosten, omdat hij het welzijn van zijn dieren hoog in het vaandel heeft. De goede fokker laat de ouderdieren testen op erfelijke ziekten, zoals bijvoorbeeld Patella Luxatie. Als blijkt dat een van de ouderdieren een erfelijke ziekte heeft, zal er niet mee worden gefokt. Dat wil niet zeggen dat de goede fokker u 100% kan garanderen dat de pup die u daar koopt helemaal gezond is. Maar het betekent wel dat de kans op een erfelijke ziekte heel erg klein is.

De broodfokker daarentegen kijkt alleen naar zijn economisch belang. Alle kosten die hij niet hoeft te maken, zal hij dus ook achterwege laten. Een gezondheidstest voor de ouderdieren gaat hij dus zeker niet doen. Toch durven ze vaak nog en prijs te vragen rond de 450 euro. En dat voor een pup met zoveel onzekerheden!

Tegenwoordig vraagt men ook behoorlijke prijzen omdat de pups bijvoorbeeld een bijzondere kleur hebben. Bijvoorbeeld black & tan of blauw. Als deze kleuren in de rasstandaard zijn opgenomen, is het niets bijzonders. En als de kleuren niet in de rasstandaard zijn opgenomen, dan betekent het alleen maar dat de pups niet raszuiver zijn! Het product van een kruising dus.

Hoe komt een goede fokker tot een prijs voor zijn pups?

Een pup van een goede fokker kost in Nederland meestal tussen de 750 en de 1000 euro. Een fokker krijgt te maken met een heleboel kosten:

 • Lidmaatschap rasvereniging => 30 euro per jaar
 • Aanschaf teef => 750 euro
 • Minimaal 2 maal naar een rashondententoonstelling gaan => 110 euro
 • Onderzoek Patella Luxatie => 45 euro
 • Uitstrijkje teef => 44,50
 • Bloedprikken teef of ze dekrijp is => 47,50
 • Dekkosten en eventuele reiskosten teef => 750 tot 1000 euro
 • Kosten echo => 50 tot 100 euro
 • Kraampakket => 90 euro
 • Weegschaal => 82 euro
 • Ontsmettingsmiddelen (bv. Dettol) => 50 euro per nest
 • Warmtelamp => 30 euro
 • Puppyren => 80 euro
 • Entingen pups en dierenartsonderzoek => ca 11,50 per pup en visitekosten van 56 euro
 • Ontwormen => ca 12 euro per pup (excl. kosten ontwormen overige aanwezige dieren zoals moeder en andere huisdieren)
 • Puppypakket (zak voer, speelgoedje, kleedjes uit het nest) => ca 60 euro per pup
 • Telefoonkosten => 5 euro per pup
 • Extra voeding teef tijdens en na zwangerschap => 250 euro
 • Kosten stamboom en nestregistratie => ca 82 euro per pup
 • Kosten verplicht DNA onderzoek => ca 32 euro per pup
 • Voeding pups => ca 50 euro per pup
 • Evt. kosten voor een keizersnede => 400 euro
 • Werpkist => 350 euro
 • Waskosten en elektra (verwarming) => 15 euro per pup
 • Kopieën papieren ouders in mapje en evt. CD met foto’s van de pups in het nest => 5 euro

En dan natuurlijk niet te vergeten de kosten die eventueel moeten worden gemaakt in het geval de moeder na de bevalling ziek wordt (bijvoorbeeld baarmoederontsteking).

De bovenstaande lijst van kosten is slechts om u een idee te geven welke kosten er zoal worden gemaakt. Alle kosten zijn zo nauwkeurig mogelijk geschat, maar iedere dierenarts hanteert andere tarieven. Wij zijn uitgegaan van de gemiddelde tarieven. Wanneer we moesten afronden, hebben we naar beneden afgerond. Het kan dus zijn dat een fokker meer betaalt dan bovenstaande kosten.

Verdriet

Stop broodfokkers!Nu hebben we het over geld gehad, maar wat dacht u van het verdriet? U ziet uw beste maatje iedere dag kreupel lopen. U kunt niet meer de dingen met hem doen die zich had voorgenomen toen u hem als puppy kocht. Niet meer uren lang wandelen of de cursus die u zo graag wilde doen. In plaats van de dingen te doen die u beiden leuk vindt, zit u bij de dierenarts of thuis voor de kachel.

Gedragsproblemen komen ook relatief vaak voor. Honden die agressief zijn, omdat ze niet (goed) gesocialiseerd zijn. Ze hebben bij de fokker niet goed geleerd met andere honden en mensen om te gaan. Juist de eerst 12 weken in het leven van uw pup zijn enorm belangrijk om dit soort zaken te leren. Alles dat hij in deze periode leert, vergeet uw pup nooit meer. U wilt vast geen volwassen hond die agressief is of andere gedragsproblemen heeft, die u nooit meer afgeleerd krijgt.

Geluk?

Nou kan het natuurlijk altijd dat u een pup van een broodfokker koopt en dat alles goed gaat. Hij is zo gezond als een vis, mankeert nooit iets en is de liefste hond van de wereld. Hij doet geen vlieg kwaad. Nou dan heeft u mooi wat euro’s uitgespaard, zult u denken. En ja, u heeft gelijk: u en uw pup hebben geluk. Maar heeft de moeder van uw pup wel zoveel geluk? Hoe is het voor haar om haar 10e nest in 6 jaar te baren? En alle pups die minder geluk hadden dan uw pup, de ongezonde puppies die na uw pup zijn geboren?

Zolang er mensen zijn die pups kopen van een broodfokker, blijft een broodfokker pups fokken (en dus geld verdienen).

Die mensen werken er aan mee dat er honden zijn die mishandeld worden omdat er iemand graag veel geld wil verdienen. Het is namelijk dierenmishandeling om een teef ieder half jaar een nest te laten krijgen, altijd in een schuur of stal te laten zitten en nooit eens lekker met haar te gaan wandelen, flyballen, racen, werken etc.

Hoe weet ik nu dat ik een goede fokker kies?

Hopelijk hebben we u er van kunnen overtuigen een goede fokker te kiezen. Maar u moet op zoveel dingen letten dat u het allemaal even niet meer weet. Daarom hebben wij een checklist voor u gemaakt. Een lijst die u uit kunt printen en mee kunt nemen op bezoek naar uw toekomstige fokker of bij de hand kunt houden op het moment dat u een fokker belt. Op die checklist staan allemaal punten die we hier stuk voor stuk zullen noemen.

1.Checklist: Het begin

Maak een keuze uit de diverse fokkers. Kies er een paar uit waarvan u denkt dat het een goede fokker zou kunnen zijn en met wie u denkt dat u het zou kunnen vinden. Neem na uw eerste, voorlopige, keuze contact op met de Raad van Beheer en informeer of zij de fokker kennen, of de fokkers van uw keuze betrouwbare fokkers zijn. U kunt ook contact opnemen met de rasvereniging.

2.Checklist: De kennismaking

Neem telefonisch of per e-mail contact op met een fokker. Kijk of het “klikt”. Door een eerste gesprek aan de telefoon kunt u al een beetje aftasten of het tussen u en de fokker gaat klikken. Vraag tijdens dit gesprek ook of de fokker bepaalde voorwaarden heeft waaraan hij wil dat zijn pupkopers voldoen. En zet uw eisen voor u contact opneemt eens op een rijtje.

Bent u welkom om (voordat de pups zijn geboren) een keer persoonlijk kennis te maken met de fokker?

Het is fijn om kennis te maken met een paar fokkers van uw keuze voordat de pups zijn geboren. U zult zien dat de éne fokker anders werkt dan de andere. Door een bezoekje te brengen aan twee of drie fokkers kunt u zien welke fokker het beste bij u past. Zo’n kennismakingsbezoekje is heel normaal. Een goede fokker zal uw bezoek zeker toejuichen.

Klikt het in het echt ook?

Zoals al eerder gezegd: het is belangrijk dat u een fokker kiest die bij u past. Uw fokker en u gaan een relatie aan. Normaal gesproken eindigt die relatie niet nadat u bij uw fokker wegrijdt met uw puppy op schoot. Goede fokkers fokken met liefde en plezier en elke gefokte pup is heel speciaal voor hen. Uw fokker zal het op prijs stellen dat u hem regelmatig op de hoogte brengt van het wel en wee van uw pup. Dat stopt niet op het moment dat u wegrijdt. De fokker blijft een leven lang geïnteresseerd in uw hond. Wanneer u goed contact met uw fokker onderhoudt, is het op de hoogte houden van de vorderingen van uw hond geen opgave, maar iets dat u graag zult doen.

Verder kunt u altijd terecht voor vragen bij uw fokker. U kunt het zo gek niet bedenken of uw fokker weet er vast een antwoord op. Als het tussen u en uw fokker goed klikt, praat dat wel zo gemakkelijk.

3.Checklist: De ouders van uw pup, de papierwinkel

Zijn de stambomen van de (toekomstige) ouders aanwezig?
U kunt de ouders van uw pup ook terug vinden op de website van de Raad van Beheer bij Stamboek online.

Niet verplicht, maar misschien wel aanwezig: showuitslagen van de ouders.

Veel terriers gaan twee of meer keren naar een hondententoonstelling (een hondenshow). Op zo’n tentoonstelling mogen alleen raszuivere honden komen (honden met een stamboom). Een keurmeester beoordeelt de hond op allerlei vlakken. Loopt hij mooi, hoe ziet hij er uit, zijn de tanden en kiezen in orde enz. Hij kijkt of de hond die hij op dat moment keurt, voldoet aan de rasstandaard. Na de keuring beoordeelt de keurmeester een hond in een keurverslag en met een letter.

Showuitslagen:

U => uitmuntend
ZG => Zeer goed
G => Goed
M => Matig

Nogmaals een showuitslag van de ouders is niet verplicht. Maar u kunt wel zien in hoeverre de ouders van uw (toekomstige) pup voldoen aan de rasstandaard.

4.Checklist: De omgeving en pups (na de bevalling)

Is de moederhond aanwezig?

Een goede fokker heeft altijd de moederhond bij haar pups. Ze verblijven in dezelfde ruimte en moeder kan bij haar pups om ze te voeden. Laat u dus niet afschepen met smoezen over de verblijfplaats van de moeder. Een moeder hoort bij haar baby’s. Ze hoeft er niet steeds naast te liggen, maar ze moet wel in de buurt zijn.

Ziet het nest er schoon uit?

Pups zijn niet goed zindelijk. Zodra ze hebben gegeten of gedronken gaan ze poepen. Plassen doen ze heel de dag door en overal waar het hen uitkomt. De moederhond zal het één en ander schoonlikken, maar lang niet alles. Het is dus ook een taak van de fokker om het nest schoon te houden. Meestal verblijven de pups in eerste instantie op kleden, een soort synthetische schapenvachtjes. In een later stadium zullen die kleden deels worden vervangen door kranten. Zowel de kleden als de kranten moeten er schoon uit zien. Ze moeten meermalen per dag vervangen en of gewassen worden.

Welke ondergrond de pups op liggen is eigenlijk niet zo heel belangrijk: het moet er schoon uitzien. Hier en daar een vlekje is geen enkel probleem, maar u kunt zelf wel beoordelen of het er schoon uitziet.

Zien de pups er goed gevoed uit?

Tja, dit is een moeilijk punt. Want wat is nou precies goed gevoed? Een puppy hoort er een beetje als een molletje uit te zien, zeker als hij net is geboren. Na een week of 3 gaat het pupje op een hondje lijken. Ze zien er lekker zacht en rond uit. U ziet zeker geen ribben!

Zijn de pups levendig?

Kleine pups slapen veel, erg veel zelfs. Maar als ze wakker zijn, zijn ze levendig en druk aan het spelen met elkaar of speelgoedjes.

Zijn de ogen en oren van de pups schoon?

Puppen met snotneuzen, vieze oren en traanogen zijn niet helemaal in orde. Natuurlijk kan er altijd een oog van een pup ontstoken zijn. Maar als veel of alle pups vieze ogen, neus of oren hebben, is er iets mis.

5. Checklist: Socialisatie

Waarom socialisatie?

Socialisatie is een leerproces. Een pup leert hoe hij zich het beste kan gedragen naar soortgenoten, mensen en zijn omgeving. Maar een pup leert ook wie en wat hij is. Een hond kan heel dingen leren in zijn hele leven, maar alles dat hij tijdens die eerste weken van zijn leven leert, zal hij nooit meer vergeten. Het is dus van het grootste belang dat de socialisatie-periode goed verloopt.

Alle dingen die niet of verkeerd gesocialiseerd (geleerd) zijn, kunnen later aangeleerd worden. Maar het zal u heel veel meer tijd kosten om die zaken aan te leren.
Ook kan het verkeerd of niet goed socialiseren leiden tot gedragsproblemen bij uw pup. Een goede fokker zorgt er voor dat de socialisatie bij iedere pup uit het nest goed verloopt.

Zitten de pups binnenshuis?

Pups kunnen natuurlijk altijd droog en warm in een schuur of stal liggen. Maar u wilt graag een gezonde pup die goed gesocialiseerd is. Een pup die er aan gewend is om mensen te zien, mensen die binnen komen lopen, praten, lachen, een aai geven en alle andere dingen die mensen doen. Een televisie die aan staat, of een stofzuiger. Kortom alledaagse zaken die de pup ook bij u thuis vaak zal meemaken. Juist in de eerste 7 à 8 weken van hun leven wennen pups snel en makkelijk aan dit soort zaken. Dat gaat zo snel omdat zij zich veilig voelen bij hun moeder en broertjes en zusjes. Daarom is het belangrijk dat uw pup gewoon lekker in huis leeft.

Kunnen de pups ook naar buiten?

Ook buiten valt er van alles te beleven en ervaren voor een pup. Neem nou zoiets gewoons als de wind, het ruisen van blaadjes of een grasspriet die beweegt. Maar ook geluiden van rijdende auto’s, spelende kinderen, een toeter en nog veel meer. Een goede fokker zal de pups af en toe een uurtje naar buiten laten als het weer het toelaat. Zo kunnen de pups ook leren dat zulk soort zaken heel gewoon zijn.

Vragen naar socialisatie

U kunt natuurlijk ook altijd aan uw fokker vragen wat hij allemaal doet om de pups zo goed mogelijk te socialiseren. Dat is een heel normale vraag en uw fokker zal die graag voor u beantwoorden.

Hoe herken ik een broodfokker?

Tot slot hebben we een paar punten voor u op een rijtje gezet waaraan u een eventuele broodfokker kunt herkennen.

 • U kunt door meer te betalen een stamboom bij uw pup kopen.
  => Een goede fokker levert altijd pups met stamboom zonder dat u daar één cent extra voor hoeft te betalen.
 • Uw pup kan thuis worden bezorgd.
  => Een goede pup haalt u op bij de fokker thuis.
 • De pups liggen in een schuur of stal en u ziet geen moeder.
  => Bij een goede fokker is de moeder van de pups altijd aanwezig. Laat u dus niet afschepen met allerlei smoezen van overleden moeders, moeders bij dierenartsen enz. Een teef hoort bij haar pups en pups horen bij hun moeder, ook als ze 8 weken zijn. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een moederhond overlijdt, maar dan wordt er vaak een surrogaatmoeder gezocht. Wanneer pups in een schuur of stal liggen, worden ze niet goed genoeg gesocialiseerd.
 • Een fokker verkoopt meerdere rassen.
  => Normaal gesproken fokt een goede fokker één ras. Het gebeurt wel eens dat een Parson Russell Terrier fokker ook Border Terriers fokt, maar nooit meer dan 3 rassen of rassen die heel erg van elkaar verschillen.
 • De fokker vraagt u niet naar uw persoonlijke omstandigheden of achtergrond. U kunt zo een pup van hem kopen.
  => Een goede fokker zal wat (privé-)zaken van u willen weten voordat hij een pup aan u wil verkopen. Hij is zo betrokken met zijn pups dat hij zich ervan wil overtuigen dat zij goed terecht komen.
 • Er zijn geen geldige papieren van de ouders aanwezig.
  => Een goede fokker heeft van beide ouders alle benodigde papieren in huis of kopieën van de benodigde papieren zoals omschreven op de checklist.
 • Pups van verschillende leeftijden.
  => Een goede fokker heeft heel soms twee nesten met slechts enkele weken leeftijdsverschil tussen. Maar bijvoorbeeld niet 2 pups van 10 weken, 3 pups van 12 weken en 1 pup van 8 weken. Dat is vreemd en we raden u aan om ook goed op voorgaande punten te letten om uzelf ervan te overtuigen dat de rest wel in orde is!

Wanneer meerdere van bovenstaande punten bij een fokker voorkomen, moet u zich heel goed achter de oren gaan krabben. Laat u bij twijfel goed informeren!

Er zijn broodfokkers met geweldige websites. De presentatie van hun kennel is zo goed, dat zelfs een ervaren kenner bijna in de gladde presentatie zou trappen. Controleer dus goed de papieren van de ouders als u de fokker bezoekt. Tip: Een goede fokker heeft bijna altijd de stamboom van in ieder geval de moeder op de website staan. U kunt deze gegevens controleren bij de Raad van Beheer.