De bench – een handleiding

De bench – een handleiding

Een bench is een rechthoekige ruimte met een gesloten bovenkant en een deur, die wordt gemaakt in diverse maten. Het gebruik van een bench is geschikt voor alle rassen honden. Hij is gemaakt van draad en heeft als doel een opsluiting om redenen van:

 • veiligheid,
 • zindelijkheidstraining,
 • bescherming van meubilair,
 • reizen,
 • ziekte of
 • algemene controle.

De bench is allang geaccepteerd bij en wordt vertrouwd door deelnemers aan tentoonstellingen evenals aan gehoorzaamheid- en jachtwedstrijden, trainers, fokkers, verzorgers en dierenartsen. De individuele hondeneigenaar echter, heeft vaak een hekel aan het idee om een bench te gebruiken.

Zielig?

Als echte dierenliefhebber zult u misschien zeggen: ”het lijkt wel een gevangenis”, “ik zou mijn hond nooit in zo’n ding stoppen”. Net als ieder weldenkend mens, hecht u waarde aan uw vrijheid. En omdat u uw huisdier als een gezinslid beschouwt, is het volkomen natuurlijk als u denkt dat opsluiten in een bench zielig is. En misschien denkt u wel dat uw hond daardoor een hekel aan u krijgt.

Maar u bent geen hond! Wat zegt uw hond ervan?

“Ik heb graag een eigen plekje, het is mijn privé domein, mijn mand en die gesloten deur kan mij echt niets schelen”. Als uw hond zou kunnen praten, zou hij dat misschien wel zeggen. Hij zou er misschien wel bij zeggen dat de bench helpt om de nestelbehoefte, die hij geërfd heeft van zijn voorouders, te bevredigen. En dat hij niet bang is of er gefrustreerd van raakt, om opgesloten te worden. Hij zou verder bekennen, dat hij blij is dat zijn leven geregeld en beheerst wordt door mensen. En dat hij er gelukkig mee is, dat hij de kans niet krijgt om in de problemen te komen, om er dan later voor gestraft te worden. DUS voor u lijkt het misschien een “kooi” voor hem is het een”tehuis”.

de benchMet behulp van een bench kunt u:

 • met een gerust hart uw hond alleen in uw woning achterlaten. U weet dat hij niets kapot maakt of bevuilt en dat uw hond comfortabel en beschermd is en niet in de gelegenheid slechte gewoontes aan te leren.
 • Uw hond vlugger zindelijk maken, omdat u een kleinere ruimte gebruikt waarin uw hond “zich in met houden”. Ook kunt u er ’s nachts “ongelukjes” mee voorkomen.
 • Uw hond gemakkelijk afzonderen als hij eens ziek is, of als hij in de weg kan lopen. Bijvoorbeeld tijdens maaltijden of andere gezinsactiviteiten. Of als hij ongewenst is (als er gasten zijn of werkmensen over de vloer). Of als hij te opgewonden is, of te veel in de war kan raken door te veel drukte of kinderen.
 • Met uw hond op reis gaan, zonder dat de bestuurder het gevaar loopt afgeleid te worden.
 • Voorkomen dat de hond op de loop gaat en hopeloos kwijtraakt (in dit geval kan een Varikennel van kunststof handiger zijn).
 • Er zeker van zijn dat uw hond zich gemakkelijk aan zal passen in een vreemde omgeving zolang hij zijn “eigen plekje” bij zich heeft.

Met behulp van een bench kan uw hond:

 • Genieten van zijn eigen “mand” waarin hij zich kan terugtrekken wanneer hij moe is.
 • Het bespaard worden gestraft te worden bij uw thuiskomst en hij heeft iets “stouts” gedaan.
 • Gemakkelijker leren om zijn behoeftes in te houden en leren dat “iets doen” uitsluitend geassocieerd moet worden met buiten.
 • Het bespaard worden om alleen opgesloten te zitten in bijvoorbeeld een kelder of garage.
 • Gemakkelijk mee kan met uitstapjes, in plaats van alleen thuis of in pension gelaten te worden.

U wilt van uw huisdier en zijn gedrag genieten. Uw hond wil niets liever dan u een plezier doen. Een bench (of Varikennel) kan helpen de relatie tussen u en uw hond zo te maken dat u er beiden van geniet.

Een hondenbench is een koopje vergeleken met de kosten van de vervanging of reparatie van uw bankstel, deurstijlen, behang, tapijt en niet te vergeten gevaarlijke dingen zoals stroomkabels e.d.!

Maak van gebruik geen misbruik!

Sluit uw hond er geen hele dagen in op. Mocht dit toch in noodgeval eens voorkomen, dan moet u de hond als hij uit de bench komt veel positieve aandacht geven. Gun de hond ’s avonds volledige vrijheid en laat hem in de buurt van zijn baasjes slapen. Plaats vooral de hond niet voor straf in de bench. Het moet voor hem een veilige en leuke plaats blijven. Om uw pup te leren dat het een leuke plaats is, geeft u hem altijd zijn maaltijden en tussendoortjes in de bench.

Op de bodem legt u een zachte oude handdoek of iets dergelijks. Een lapje of speeltje dat hij heeft meegekregen uit het nest is ook perfect. Hieronder kunt u eventueel een krant leggen (bij pups die nog niet helemaal zindelijk zijn) of een deurmatje voor € 0,75 van de Ikea (de koelte van de bodemplaat wordt geremd en bij ongelukjes gemakkelijk te vervangen). Blijft u voor een langere tijd weg, zet dan ook zijn drinkwater in de bench.

Wilt u uw hond laten wennen aan een dichte bench? Stop hem er niet meteen een uur in, maar begin met een minuutje!

Welke bench is het best?

De meest praktische is de opvouwbare, gemaakt van traliewerk, die verkrijgbaar is in allerlei groottes. Mocht u veel op reis gaan dan is misschien een VARIKENNEL een optie. Deze is gemaakt van kunststof en heeft alleen een deur van traliewerk. Een bench moet groot genoeg zijn dat de hond er gemakkelijk in kan zitten en liggen. Let op! De hond zal zich fijner voelen in een bench die niet veel te groot of te klein voor hem is!

Hoe moet u de bench gebruiken?

Plaats de bench in de buurt van mensen, liefst niet in de tocht en niet te dicht bij een hittebron.
Maak het uw kinderen duidelijk dat de bench geen speelhuisje voor hen is, maar een eigen plekje van de HOND, u moet uw pup echter vanaf het begin laten wennen dat u met uw handen in de bench komt, zodat hij niet al te bezitterig wordt. Kies naast het eten geven in de bench ook voor de tijden waarop uw pup een slaapje doet om hem in de bench te doen. Zorg ervoor dat hij geen halsbandje e.d. om heeft als hij in de bench zit, zodat hij nooit klem komt te zitten tussen de tralies.

Zelfs als de zaken in het begin niet zo gladjes verlopen: maak u niet druk en geef niet op, hou vol, wees flink en ben u ervan bewust dat u uw hond een groot plezier doet doordat u er voor zorgt dat hij niet in de problemen komt als u hem alleen moet laten.