Fox Terrier

Fox Terrier

De hedendaagse Fox Terrier vindt zijn oorsprong in het Engeland van de 18e eeuw. Zoals bij de meeste terrierrassen is zijn precieze afkomst in nevelen gehuld. Fox Terriers kun je al vinden op schilderijen van jachttaferelen uit de 14e en 15e eeuw. In die tijd werden trouwens alle types van terriers die werden gebruikt voor de vossenjacht Fox Terriers genoemd.

Er zijn twee soorten Fox Terriers: de Draadhaar en de Gladhaar. Het verschil zit hem dus in de vacht. De bouw van beide soorten is hetzelfde.
Volgens “de kenners” was de draadhaar er eerst en is de gladhaar ontstaan uit kruisingen met de Old English Terrier, de Black and Tan terriers, Bull Terriers, Greyhounds en Beagles. Al was vooral in het begin de gladhaar meer populair.

Geschiedenis

Fox Terrier De eerste Fox Terrier verscheen in 1862 op een show in Birmingham. Bekende namen die uit die tijd worden genoemd, zijn dezelfde als uit de geschiedenis van de Jack- en Parson Russell Terrier. “Old Tip” uit 1866 van Tom Kendall (Master of Foxhounds in Yorkshire), “Old Tartar” en “Old Jock”.

In 1876 werd de eerste rasstandaard voor de Fox Terrier opgesteld door de Kennel Club en vanaf die tijd werden de draadhaar en de gladhaar “officieel” niet meer met elkaar gekruist.

“Comedian of Notts” wordt vaak als stamvader van de hedendaagse Fox Terrier Draadhaar opgevoerd. Hij is in 1906 gefokt door de Hertogin van Newcastle. In 1924 wordt er weer een belangrijke stamvader geboren, namelijk “Talavera Simon”.

In eerste instantie was de Fox Terrier Gladhaar de populairste van de twee rassen. Gedurende de ontwikkeling van het ras is dat echter omgedraaid met een hoogtepunt net na de tweede wereldoorlog.

Rasverenigingen

De Engelse rasvereniging “Wire Foxterrier Association” (voor Draadharen) werd in 1913 opgericht op initiatief van de heer Calvert Butler. In Nederland volgde de Nederlandse Foxterrier Club in 1916. Deze vereniging behartigt de belangen voor zowel de gladhaar als de draadhaar.

Karakter

Fox Terrier pupsOorspronkelijk is de Fox Terrier gefokt voor de vossenjacht, maar als ongedierteverdelgers doen ze het zeker niet slecht. Voor de jacht zijn bepaalde karaktereigenschappen noodzakelijk. Eigenwijs en koppig komen daarbij vaak naar voren, maar hier kan men beter spreken over eigenzinnig. Tenslotte moet de Fox Terrier alleen achter de vos aan en zijn eigen beslissingen nemen tijdens de jacht.

Over het algemeen genomen is de Fox Terrier een vriendelijke, toegewijde en aanhankelijke hond met een grote persoonlijkheid. Ze zijn vrolijk, nieuwsgierig en snel. Ze kunnen eventueel wel waaks, bezitterig en jaloers zijn. Meestal kunnen ze goed overweg met kinderen, maar dit kan natuurlijk niet zonder toezicht.

Socialisatie

Fox Terrier Draadhaar raceEen goede socialisatie als pup is van groot belang. Een vechtpartij met andere honden gaat de Fox Terrier namelijk niet snel uit de weg. Zijn alerte, zelfbewuste houding lokt dit ook vaak uit bij soortgenoten. De Fox Terrier wordt bijna nergens meer gebruikt als jachthond, maar zijn instincten zijn nog duidelijk aanwezig. Oppassen dus met andere huisdieren zoals katten en konijnen.

Zoals de meeste aardhonden houden ze ook van graven en een mooie siertuin is dus voor weinig Fox Terrier eigenaren weggelegd.

Een consequent – maar niet te hard – opgevoede Fox Terrier is een trouwe vriend voor het leven en een prettige huisgenoot.

Met spelen, wandelen en fietsen houdt u dit pittige en intelligente ras geestelijk en lichamelijk fit. Zo voorkomt u dat ze agressief of nerveus worden. Nog beter is het beoefenen van een hondensport, zoals behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, racen, enzovoorts.

Gezondheid

De Fox Terrier is een gezond en sterk ras. Gemiddeld worden ze zo’n 12 tot 14 jaar oud. Buiten de jaarlijkse entingen komen Fox Terriers bijna nooit bij de dierenarts. Patella Luxatie is een erfelijke afwijking aan de knie die in het ras nog wel voorkomt, evenals oogziekten en doofheid. Door niet te fokken met ouderdieren die zo’n erfelijke afwijking hebben, wordt voorkomen dat deze afwijkingen zich verder in het ras verspreiden.

Verzorging

Zowel de draadhaar als de gladhaar hebben een zachte ondervacht en een stugge, korte bovenvacht. Bij de gladhaar is die bovenvacht glad en sluik en bij de draadhaar is deze licht golvend. Beide vachten moeten regelmatig worden geborsteld. Het beste is om dat meteen van pup af aan aan te wennen. Van tijd tot tijd is het ook nodig om het overtollige haar uit de gehoorgang te verwijderen en de nagels te knippen.

Gladhaar

De vacht van de gladhaar moet regelmatig worden geborsteld.

Draadhaar

TrimmesNaast het regelmatige borstelen, moet de vacht van de draadhaar ook twee tot vier keer per jaar worden getrimd. De rijpe vacht moet met de hand of met een trimmes worden geplukt. Scheren is absoluut uit den boze: heel slecht voor de ruwharige vacht, want deze verliest zijn structuur en kleur door het scheren. Voor een professionele showtrim is het aan te bevelen om een goede trimsalon op te zoeken. De fokker kan u hier misschien ook bij helpen.