Geriatrisch Vestibulair Syndroom

Geriatrisch Vestibulair Syndroom

In 2013 kwam ik op een goede dag thuis en vond ik onze Parson Russell Terrier Nibble ongeveer ondersteboven in de bench. Ze had een hele rare houding, haar tong hing slap opzij uit haar bek en haar ogen gingen als een gek heen en weer. Ik schrok me helemaal suf! Ik heb haar uit de bench gehaald en gekeken of ze nog kon lopen en of ik nog contact met haar kon krijgen. Lopen was een probleem. Het leek wel of ze dronken was. Contact was er wel. Ze luisterde naar haar naam en ze probeerde naar me toe te komen en te gaan zitten toen ik haar vroeg dat te doen. Daarna ben ik meteen met haar naar de dierenarts gegaan.

‘Geriatrisch Vestibulair Syndroom’ komt meestal voor bij oudere honden. Grote hondenrassen hebben er het meest last van, maar het kan alle honden overkomen.

De symptomen verschijnen meestal accuut. Dat betekent dat ze van het een op het andere moment komen en niet langzaam opbouwen. De symptomen kunnen heel heftig zijn.

Wat zijn de symptomen van Geriatrisch Vestibulair Syndroom?

Net als bij mensen zorgt het evenwichtsorgaan ervoor dat een hond zijn evenwicht kan bewaren. Een andere naam voor het evenwichtsorgaan is het vestibulair orgaan. Als de hond last heeft van het Geriatrisch Vestibulair Syndroom, heeft hij problemen met zijn evenwichtsorgaan.

Door het probleem kunnen de volgende symptomen ontstaan:

– Nystagmus (de ogen gaan heel snel heen en weer van links naar rechts)
– Scheve kop
– Vaak omvallen en veel cirkelen
– Misselijkheid en braken
– De hond is erg onrustig (paniekerig)
– Kan niet meer overeind komen

Omdat de symptomen accuut optreden en het er dan ook heel heftig uit ziet, denken veel mensen meteen aan een hersenbloeding. Als een hond een hersenbloeding heeft, is er altijd meer aan de hand dan alleen een probleem met het evenwichtsorgaan. Bovendien komen hersenbloedingen bij honden niet zoveel voor als bij mensen.

Bij welke dieren treedt het Geriatrisch Vestibulair Syndroom op?

Het zijn meestal oudere honden (vandaar de toevoeging geriatrisch). Maar ook jongere honden en soms katten kunnen dit syndroom krijgen. Het syndroom komt ook bij mensen voor.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet bekend. We weten wel dat het een zenuwprobleem is van de zenuwen van het evenwichtsoorgaan.

Wat kun je er aan doen?

Er zijn geen medicijnen tegen het Geriatrisch Vestibulair Syndroom. Een aandoening als deze die accuut optreedt, verdwijnt meestal ook heel snel. Na 2-3 dagen is er al een aanzienlijke verbetering opgetreden. De klachten verdwijnen normaliter na 1 à 2 weken. Vaak worden medicijnen gegeven om de misselijkheid tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is Cerenia. Er is ook een homeopatisch middel dat eventueel verlichting kan bieden voor het evenwichtsprobleem: Vertigoheel.

Zijn er ziektes met dezelfde symptomen?

Alleen een middenoorontsteking kan een gelijkwaardig beeld geven. Een middenoorontsteking is van buitenaf niet te zien. Om een middenoorontsteking te ontdekken, is een röntgenfoto nodig of een MRI scan.

Rianne Temmen

Gebruikte bron: http://www.dierenziekenhuizen.nl