Hond uit hete auto halen: wel of niet doen?

Hond uit hete auto halen: wel of niet doen?

Hond uit hete auto halen: wel of niet doen?‘Ik lees veel in de krant over honden in afgesloten auto’s, terwijl het buiten erg warm is. Als ik zo’n hond zie, mag ik dan zomaar de ruit inslaan zonder de schade daarvoor te moeten betalen?’

Als de hond er echt heel slecht aan toe is en het te lang zou duren voordat de politie ter plaatse is, dan mag je het raam inslaan zonder dat je direct aansprakelijk bent voor de schade.

We zullen dit toelichten.

Hond in hitte

Honden reageren anders op hitte dan mensen. Ze kunnen hun warmte namelijk veel moeilijker kwijt. Daardoor is oververhitting bij erg warm weer een constant risico.

Oververhitting bij een hond herken je aan verschillende symptomen, waaronder kwijlen, sterk hijgen, onrust, braken en sloom worden. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond oploopt tot 42 graden (normale temperatuur is 38/39 graden) wordt zijn bloed stroperig. Hierdoor kan het bloed niet goed meer worden rondgepompt, waardoor een hond in coma raakt en overlijdt.

Hond in hete auto

Zie je een hond in een hete auto en heeft de hond symptomen van oververhitting, onderneem dan direct actie. Kijk natuurlijk eerst of je de eigenaar kunt vinden. Lukt dat niet, waarschuw dan de politie en dierenambulance.

Mocht dat niet lukken of gaat dat te lang duren, sla dan een ruitje in om de hond uit de hitte te bevrijden. Probeer daarna de hond af te koelen, maar doe dit zeer geleidelijk. Gooi dus geen emmer water over hem heen!

Aansprakelijk voor schade

Als het gaat om een zaak van leven of dood van een hond in een auto, dan kan het inslaan van een autoruit worden aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto.

Jouw handelen voorkomt tenslotte meer ‘schade’ aan een eigendom van de eigenaar, namelijk de hond. Eventuele bijkomende schade door dit handelen (zoals de ruit) komt dan voor rekening van de eigenaar.

Bron: Jurofoon