Hondeneigenaren gevaarlijke rassen verplicht op cursus

Hondeneigenaren gevaarlijke rassen verplicht op cursus

Staatssecretaris Van Dam heeft besloten om de eigenaren van 21 ‘gevaarlijke’ hondenrassen verplicht op cursus te sturen. Dat heeft hij gedaan naar aanleiding van een verhoging van het aantal bijtincidenten de afgelopen jaren. Deze plicht om op cursus te gaan gaat volgend jaar in.

Welke terrierrassen?

Het gaat om 21 gevaarlijke rassen of kruisingen, waaronder een aantal terrierrassen:

De Bull Terrier staat op de lijst van gevaarlijke rassen

Eigenaren van Bull Terriers moeten volgend jaar op cursus als het aan staatssecretaris Van Dam ligt. Net als 20 andere ‘gevaarlijke rassen’.

American Pitbull Terriër
American Staffordshire Terrier
Bull Terrier
Staffordshire Bull Terrier

Eigenaren van honden met een officiële FCI stamboom krijgen een vrijstelling en hoeven dus niet op cursus.*

Meldpunt

De staatssecretaris wil ook dat er een meldpunt komt, waar mensen bijtincidenten, ernstige hondenagressie of misdragingen van de eigenaar kunnen melden. Deze meldingen moeten dan ook worden geregistreerd.

Honden die zonder aanleiding een mens aanvallen, moeten worden afgemaakt. Tenzij er verzachtende omstandigheden zijn. Het betreffende asiel waar de aanvallende hond wordt opgevangen, mag die beslissing nemen. Er wordt dan bijvoorbeeld ook gekeken of de eigenaar de hond heeft opgefokt.

Verbod in speeltuinen

Gemeenten zouden nu al aan bepaalde mensen een verbod op het houden van honden kunnen opleggen. Daarnaast wil de staatssecretaris dat gemeenten mogen bepalen dat de honden op deze lijst niet welkom zijn in bepaalde gedeelten van de gemeenten. Daarbij kun je dan denken aan speeltuinen en parken.

Aanpak fokkers

Tot slot wil de staatssecretaris malafide fokkers gaan aanpakken. Er zou ook een witte lijst van goede fokkers moeten komen.

 

bronnen: NOS en ASTCH

 

*Naar aanleiding van de initiële berichtgeving van RTL heeft de American Staffordshire Terriër Club Holland (ASTCH) geïnformeerd bij het Ministerie van Economische Zaken. Daaruit is gebleken dat eigenaren van honden met een officiële FCI stamboom zijn uitgesloten van de cursusplicht. Zij hebben onderstaand bericht gepubliceerd:

“Gisteren moesten wij naar aanleiding van de berichtgeving van RTL constateren dat de door de staatssecretaris ingestuurde lijst een ander beeld gaf dan dat geschetst door RTL.
Uit de lijst bleek niet dat alle op de lijst genoemde rassen als stamboomhond waren uitgesloten.

In antwoord op mijn vraag aan EZ zijn wij zojuist teruggebeld.
De naar de Tweede Kamer verstuurde documenten zijn incorrect!
De bedoeling is inderdaad dat alle honden met FCI stamboom uitgesloten zijn van de HR lijst.

Hoewel dit voor ons ras een opluchting kan zijn staan wij nog steeds niet achter het opnieuw invoeren van BSL, dat ook in andere landen keer op keer ineffectief blijkt te zijn.
Als ASTCH zullen wij ons hoe dan ook in blijven zetten om op een goede manier bij te dragen aan de discussie en aan het voorkomen van bijtincidenten. Via het beleid voor ons ras, maar ook via een brede maatschappelijke voorlichting.”