Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Ook de Irish Soft Coated Wheaten Terrier is van oorsprong een jachthond. Kleine boeren in Ierland gebruikten de Wheaten om op ongedierte te jagen.

Tegenwoordig wordt de Wheaten meer gezien als een huishond. Maar dan wel een ideale huishond! Hij wil graag onderdeel zijn van het gezin. Het gezin ziet hij als zijn roedel. Daarbij wil hij zijn roedelleider het naar de zin maken. En dat bent u! De Irish Soft Coated Wheaten Terrier wil eigenlijk nooit de rol van roedelleider overnemen. Maar hij wil wel duidelijkheid. Dus een consequente opvoeding is van belang. Als u eenmaal iets verbiedt, dan moet het altijd verboden zijn. Als iets één keer mag, dan mag het altijd.

Irish Soft Coated Wheaten Terrier De Irish Soft Coated Wheaten Terrier is graag onder de mensen. Het zijn geen honden die in een kennel kunnen worden gehouden. Daar worden ze ongelukkig en depressief van. Een Wheaten is pas echt gelukkig als hij heerlijk in de buurt van zijn baasje (en de rest van het gezin) mag zijn. U kunt van alles ondernemen, zolang u uw terrier maar in die activiteit betrekt. Gaat u bijvoorbeeld kamperen, neem uw Wheaten dan lekker mee. Dat is voor hem geen enkel probleem.

Het gebeurt regelmatig dat de eigenaar van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier op de camping wordt aangesproken door andere campinggasten. Zij zien hoe rustig de Wheaten is, steeds op het eigen terrein blijft en geen overlast veroorzaakt. Uiteraard zijn ze dan erg benieuwd wat voor hond dit is.

Als je een Wheaten van jongs af aan leert, dat hij ook wel eens alleen thuis moet blijven, dan zal hij zich in die tijd niet misdragen. Als je echter hele dagen werkt, dan is de Wheaten niet het geschikte ras.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier wordt uitgebreid beschreven in het boek van Mrs Maureen Holms: “The Softcoated Wheaten Terrier” (ISBN 90-9004200-8). In dit boek is een gravure opgenomen uit 1843 van een hond die heel veel op de Irish Soft Coated Wheaten Terrier lijkt. Mrs Maureen Holmes wordt over het algemeen genomen gezien als “de moeder” van de Wheatens.

Zoals hiervoor al aangegeven, werd de Wheaten oorspronkelijk gebruikt door kleine boeren om ongedierte te vangen. Kleine boeren hadden in die tijd niets te makken, dus mocht de hond niet al teveel kosten. Daarom moest de hond ook gezond en sterk zijn. Van de Wheaten werd verwacht dat hij ratten, muizen, mollen enzovoorts moest kunnen vangen.

Boeren waren alleen geïnteresseerd in de Wheaten als werkhond. Showkwaliteiten waren helemaal niet belangrijk en daardoor werd het ras pas in 1937 erkend. De benaming van het ras was destijds “Soft Coated Wheaten Terrier”. Er werd een rasstandaard opgesteld met als belangrijkste onderdeel dat een Wheaten in alle onderdelen een natuurlijke indruk moet geven. Pas in 1994 werd het de Irish Soft Coated Wheaten Terrier.

Pas veel later ontstond er in andere landen belangstelling voor het ras. Wheatens werden geëxporteerd naar onder andere Engeland, Finland, Zweden, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In Nederland werden in de jaren 70 de eerste nestjes gefokt. Fokkers passen altijd een bepaalde selectie toe bij het fokken. Daardoor zijn er verschillen ontstaan in het uiterlijk van de Wheaten in de diverse landen. In Engeland en Amerika hebben ze zelfs hun eigen rasstandaard opgesteld. De verschillen zijn vooral groot met betrekking tot de vacht. In sommige landen selecteren ze de honden om mee verder te fokken vaak op steeds dikkere, wollige vachten.

Gezondheid

Irish Soft Coated Wheaten Terrier Zoals gezegd werd de Irish Soft Coated Wheaten Terrier gebruikt als werkhond door boeren die weinig geld hadden. Werkhonden moeten functioneel en gezond zijn. Werkt een hond niet? Dan wordt hij afgemaakt. Zo ging dat nu eenmaal. Als een nest pups werd geboren, overleefden alleen de sterkste pups. Zij werden dan ook de voorvaderen van de Wheaten. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de Irish Soft Coated Wheaten Terrier een sterk ras is, met weinig erfelijke afwijkingen. Een Wheaten die 15 jaar wordt, is geen uitzondering.

De erfelijke afwijkingen die tot nu toe voorkomen bij de Wheaten zijn bijna allemaal gerelateerd aan de ogen. Daarom mag alleen gefokt worden met ouderdieren waarbij een uitgebreid oogonderzoek is gedaan om de betreffende afwijkingen uit te sluiten. Heeft een van de beoogde ouderdieren wel een erfelijke afwijking aan de ogen? Dan mag daarmee niet worden gefokt. Op die manier kan worden bewerkstelligd dat de erfelijke afwijkingen worden verminderd tot een minimum.

In Amerika en Scandinavië zijn nog erfelijke ziekten bekend bij het ras die leiden tot eiwitverlies en nierfalen. Dat resulteert altijd in de dood van de hond. Op dit moment komen voor zover bekend die ziekten niet voor bij de Nederlandse Wheatens. De rasverenigingen houden dit goed in de gaten en zullen als het nodig mocht blijken ook daar het fokreglement op aanpassen.

Gedrag

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier is een echte terrier. Eigengereid, levenslustig en aanhankelijk. In de juiste handen is het een heerlijke hond. De basis is een goede opvoeding. Met veel geduld en tact is bijna alles aan te leren. Het is erg moeilijk eenmaal verkeerd aangeleerd gedrag te corrigeren.

Verzorging

Iedere hond verhaart. Dus de Wheaten ook. Het dode haar blijft in de vacht hangen en valt niet uit. Daarom moet de vacht minstens één keer per week geborsteld en gekamd worden. Anders zal het haar gaan klitten. Daarnaast moet de Wheaten regelmatig worden geknipt.

Bij een goede vachtverzorging vindt u dan ook geen haren op de vloerbedekking. De verzorging van de vacht is niet moeilijk, maar wel bewerkelijker dan die van een kortharige hond. Je mag de vacht ook wassen met een goede hondenshampoo.

 

Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Voor een knipbeurt

Irish Soft Coated Wheaten Terrier (6)

Na een knipbeurt