Likgranuloom

Likgranuloom

Als je hond overmatig aan het likken is op één bepaalde plaats, dan kan er een huidaandoening ontstaan die likgranuloom heet.

Waarom je hond ineens begint te likken is niet altijd duidelijk, maar vaak zal het zo zijn dat de hond jeuk heeft op die plaats. Ook komt het vaak voor dat je hond is gaan likken doordat hij stress heeft, bijvoorbeeld door verlatingsangst of nervositeit. Het likken is dan een uitlaatklep voor de stress.

Als je hond eenmaal extreem is gaan likken, dan is het een gewoonte geworden en zal het heel moeilijk zijn je hond te laten stoppen.

Symptomen likgranuloom

LikgranuloomAlle symptomen die je hond heeft, worden veroorzaakt door het likken:

  • de haren verkleuren door het speeksel van je hond
  • de huid kan plaatselijk dik en kaal worden
  • er kan een huidontsteking optreden

Als de huid op de plaats van het likgranuloom gaat ontsteken, gaat het nog meer jeuken en zal uw hond nog meer gaan bijten en likken. Er ontstaat een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

De likgranulomen komen het meeste voor op de voorpoten, maar kunnen in principe over het hele lichaam van de hond ontstaan.

Diagnose

De dierenarts zal over het algemeen geen moeite hebben met het stellen van de diagnose. Jouw verhaal van het overmatige likken samen met de vachtverkleuring en geïrriteerde huid zijn over het algemeen voor de dierenarts voldoende om de diagnose te stellen.

Behandeling

Het belangrijkste van de behandeling is om ervoor te zorgen dat je hond stopt met likken. Dat kan heel moeilijk zijn, want je hond heeft hier een gewoonte van gemaakt. Hoe langer je hond last heeft gehad, hoe moeilijker het zal zijn deze gewoonte te doorbreken. Je zou er voor kunnen kiezen om een sok over zijn poot te doen of een kraag om zijn nek.

Als er nog steeds jeuk is op de plaats van het likgranuloom, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond hier geen last meer van heeft. Eventuele ontstekingen moeten worden behandeld, eventueel met antibiotica. Dit kan een zalfje zijn of in erge gevallen tabletten. Een huidzalf tegen de jeuk kan ook helpen, maar vaak likt de hond deze zalf er gewoon weer af.  De dierenarts kan er in overleg ook voor kiezen een jeukstillende injectie te geven.

Prognose

De prognose is niet altijd even goed: veel honden blijven toch likken en onderhouden zo het granuloom. Hoewel dit meestal geen ernstige gevolgen heeft op de algemene gezondheid van het dier kan het zeer vervelend zijn voor zowel hond als baasje.