Manchester Terrier

Manchester Terrier

De kleine hond met de grote blaf

De Manchester Terrier is oorspronkelijk gefokt als rattenvanger. Daarom wordt de Manchester Terrier steeds meer gezien als een prettige huishond in plaats van een werkhond.

De intelligente en gehoorzamen Manchester Terrier maakt zichzelf tot een lid van de familie en wil ook zo behandeld worden. Ze zijn dan ook zeer loyaal voor hun eigenaren en familie. Om die reden vormen ze een ideale waakhond. Ze worden dan ook vaak ‘de kleine hond met de grote blaf‘ genoemd. Het komt eigenlijk niet voor dat een vreemde in staat is om onopgemerkt langs een Manchester Terrier te geraken.

In huis zijn ze heel makkelijk om mee te leven. Voor een hond met zo’n onstuimig karakter zijn ze zonder twijfel heel goed voor kinderen. En een heel fijn gezelschap voor volwassenen. Veel moeders kunnen u vertellen dat als de hond en de kinderen wegglippen, je ze altijd samen terugvindt. En als ze slapen doen ze dit vaak ineengekruld.

Vacht

Vergeleken met andere rassen heeft de Manchester Terrier vrij weinig verzorging nodig. Ze hebben namelijk een korte en weerbestendige vacht. Uitstapjes naar de lokale schoonheidssalon zijn niet nodig. Er komen niet extra veel haren in de stofzuiger, op de meubels of in de vloerbedekking. Vanwege deze vacht is de Manchester Terrier ook geschikt voor mensen met astma en hooikoorts.

Snel volwassen

Als een Manchester Terrier net 3 weken is, lijkt hij nog helemaal niet op de volwassen versie. De kleur en aftekening zijn er uiteraard, maar dat is dan ook alles. 2 weken daarna, als hij 5 weken oud is, ga je al echt zien dat het een Manchester Terrier is. Na 9 maanden is het puppy geen puppy meer en zie je al echt een bijna complete volwassen versie. Voor mensen die van een – zowel in lichaam als geest – snel ontwikkelde hond houden, is de Manchester Terrier een prima keuze.

Op pad en jacht

Als een Manchester Terrier warm, schoon, droog en welgevoed wordt gehouden, zult u merken dat hij gelukkig en tevreden is zolang hij menselijk gezelschap heeft. Hij heeft niet veel eten nodig, hij is immers klein. Wat de beweging betreft willen ze zoveel als elke hond van deze grootte. Maar als het regent of u heeft even geen tijd voor een wandeling dan is de Manchester Terrier ook blij als hij thuis blijft, zolang hij maar bij zijn beste vriend is. Ze zijn gek op gezelschap en gedijen hierdoor ook zo goed. Ze zijn een oprechte kameraad. Dit gezegd hebbende: niks is voor de Manchester Terrier zo fijn als een lange wandeling en misschien de mogelijkheid om te gaan jagen. Ze zijn namelijk gek op een goede jacht.

Algemene verschijning

Manchester TerrierIn algemeen voorkomen zal de hond compact zijn met goede botten. De Manchester Terrier is een elegant en soepel bewegende, wendbare hond. Het hoofd is lang en smal, wigvormig waarin kleine, donkere, vurige ogen staan die amandelvormig moeten zijn. De oren zijn klein en V-vormig, gedragen boven de bovenlijn van het hofd, hangend dicht bij het hoofd boven de ogen. De hals is lang en lichtgebogen, zonder keelhuid. Daaronder een smalle, diepe borst; hij heeft een korte romp, goed gewelfde ribben en een licht gebogen rug. De lengte van de benen moet in overeenstemming zijn met het lichaam (vierkant gebouwd). De staart is daar aangezet waar de kromming van de rug eindigt.

De kleur is Black and Tan volgens patroon: de Manchester is zwart met 2 bruine stipjes boven de ogen en 2 bruine stipjes op de wangen. 2 Bruine borstvlekken en een bruine vlek onder de staart, die geheel door de staart bedekt moet zijn. Bruin aan de buitenkant van de achter-bovenbenen, breeching geheten, is een fout. Op de voorpoten moet op de middenhand een zwarte duimafdruk aanwezig zijn en zwarte potloodstreepjes op de tenen. De markeringen moeten scherp afgetekend zijn.

Oorsprong

De Manchester Terrier is van erg oude oorsprong en oorspronkelijk bekend als de Black and Tan Terrier. Verschillende theorieën zijn erg voorbarig geweest over de originele rassen die gebruikt zijn om de Manchester Terrier te fokken. Geen enkele van deze theorieën is gestaafd, behalve dan dat de Old English White Terrier, de ruwhaar Black and Tan Terrier en sommige kleinere rassen mogelijk behoren tot de oorsprong van het ras.

Vanwege hun gevarieerde achtergrond hebben we tegenwoordig nog problemen met het fokken van het type. Je weet soms niet wat er van komt als je je teef laat dekken, want af en toe, als puppy’s uit dezelfde worp volwassen zijn, kunnen ze er erg verschillend uitzien. Het is soms zelfs moeilijk te geloven dat sommige puppy’s uit hetzelfde nest komen. Grootte is misschien de grootste variabele. Het ras wordt al genoemdin boeken in de vroege 15e eeuw. Het eerste stamboomboek registreerde hem als Black and Tan Terriers (geaccepteerde toys in 1869-1874).

De naam

De naam Manchester Terrier werd gekozen toen het ras in twee grootten werd verdeeld. De grotere kreeg de naam Manchester, misschien als compliment aan de plaats waar naar men
dacht de besten werden gefokt. Maar veel mensen geloven dat de Manchester oorspronkelijk werd gefokt in het Manchester-Liverpool gebied. Maar Liverpool werd desondanks buiten
beschouwing gelaten toen de hond zijn naam kreeg.

Uit slechts vijf

Veel mensen geloven dat de Manchester Terrier een miniatuur Dovermann is. In feite echter was het de heer Dobermann die de Manchester gebruikte om zowel de kleur
in zijn ras te krijgen als een beetje vasthoudenheid. Toen de Tweede Wereldoorlog begon werd de Manchester Terrier bijna uitgeroeid. Men denkt dat maar tussen de 5 en 11 zuiver gefokte Manchesters over waren in Engeland. Na de oorlog behoedden toegewijde liefhebbers van de Manchester het ras van de ondergang. In 1955 waren er al weer voldoende Manchester Terriers ingeschreven (sinds de Tweede Wereldoorlog) om Kampioens Certificaten te verkrijgen van de Engelse Kennel Club.

Het ras heeft niet teruggekeken, maar heeft zich sindsdien juist versterkt. Een fokkersclub werd opgericht in 1937 met de naam: British Manchester Terrier Club. In 1972 hield deze
club zijn eigen open tentoonstelling. In 1980 gaf de Kennel Club aan de BMTC toestemming om haar eigen Kampioenstentoonstelling te houden. En in 1986 was er een record aantal
inschrijvingen voor de Club Show: 101.

Op dit moment zijn er over de honderd honden die elk jaar bij de Kennel Club ingeschreven worden. De BMTC heeft nu ruim 250 leden.