Overgewicht bij honden

Overgewicht bij honden

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen veel te dik. Dat is slecht voor je gezondheid. Daarom wordt er veel campagne gevoerd. Zo wil men dat mensen zich hiervan bewust worden.

Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat overgewicht bij honden ook een veel voorkomend probleem is. Als je mensen met een te dikke hond aanspreekt, reageren ze vaak luchtig. ‘Ja maar dat is toch geen probleem, dat komt omdat ik er zo goed voor ben’. Maar eigenlijk ben je dan helemaal niet goed voor je huisdier. In mijn ogen komt het meer in de buurt van dierenmishandeling.

Waarom is overgewicht bij honden zo slecht?

Het te dik zijn van uw hond heeft vele nadelige gevolgen voor hem of haar:

 • grote kans op hart- en vaatziekten,
 • suikerziekte,
 • ademhalingsmoeilijkheden,
 • huidziekten en
 • artritis
 • slecht afweersysteem
 • hij kan zich niet vrij bewegen en voelt zich dus niet prettig.

Net als bij mensen dus.

Hoe weet u of uw hond te dik is?

In sommige gevallen is het overduidelijk, maar soms ook niet. Als stelregel kunt u de ribben van uw hond nemen. Als u met uw handen over de zijkant van uw hond strijkt, moet u ze kunnen voelen, maar u moet ze niet kunnen zien (dan is uw hond weer te mager).

De meest voorkomende reden voor overgewicht bij terriers is simpel. Teveel voer en te weinig beweging. Bent u er van overtuigd dat uw hond niet te veel voer binnen krijgt en genoeg beweging heeft, maar toch te dik is? Ga langs uw dierenarts en vraag het na! Het kan natuurlijk ook een stofwisselingsziekte of een hormonenkwestie zijn.

Hoe krijgt u uw hond weer op gewicht?

Voer

Als u er nu achter bent gekomen dat uw hond te dik is, dan is het zaak om de hond op een verantwoorde manier te laten afvallen. Vraag u eens af wat uw hond te eten krijgt en hoe het met de tussendoortjes zit. Kijk op de verpakking van uw voer en geef uw hond alleen de aangegeven hoeveelheid per dag*, desnoods in twee porties, maar nooit meer. Als de hond na 15 minuten zijn voer niet heeft opgegeten, haal de bak dan weg.

Overgewicht bij honden

Onze honden krijgen als beloning af en toe een stukje droog brood. Krijgen ze veel op een dag? Dan krijgen ze minder voer.

Tussendoortjes

Geef de hond geen tussendoortjes meer. Als je hem iets lekkers wilt geven tussendoor, gebruik daarvoor dan bijvoorbeeld een paar brokjes uit de afgemeten hoeveelheid voer voor die dag. Tja het lijkt misschien heel erg overdreven als uw hond u de eerste twee weken vreselijk zielig aan zit te kijken, maar het is nog veel zieliger dat u en uw trouwe viervoeter veel eerder dan nodig afscheid van elkaar moeten nemen omdat zijn hart het begeven heeft!

Beweging

Wat we natuurlijk niet mogen vergeten is de beweging. Uw hond heeft veel beweging nodig. Geef de hond thuis de gelegenheid om voldoende rond te rennen. Speel lekker met balletjes (welke terrier vindt dit niet geweldig?). Ga lekker lang wandelen. Neem uw hond mee naar het strand voor een duik in het water. Zoek een hondenschool op en geef uw hond op voor een actieve sport als flyball, behendigheid, enzovoorts! Doe dit alles vooral met mate! Een terrier die teveel overgewicht heeft, kan niet van de ene op de andere dag zonder daarvoor getraind te hebben een wandeling maken van 20 kilometer. Overdrijf dus niet, maar bouw langzaam op.

Sperziebonen

In extreme gevallen kunt u de helft van het afgemeten voer per dag vervangen door een blik sperziebonen. Dit houdt u één of twee weken vol en daarna gaat u weer over op het gewone voer. U kunt eventueel ook overgaan op het voeren van speciaal ontwikkeld dieetvoer voor honden of een voer nemen voor minder actieve honden (met minder koolhydraten en eiwitten). Mocht u uw twijfels hebben over de oorzaak van het overgewicht bij uw terrier of over het dieet wat u uw hond wilt voorzetten, raadpleeg dan altijd uw dierenarts (of desnoods eerst de fokker). Let wel: de gezondheid van uw terrier staat voorop!

Samengevat:

 • weeg het voer altijd af
 • haal het voer weg als het na 15 minuten niet is opgegeten
 • wees voorzichtig met tussendoortjes (een blokje kaas voor de hond staat bijvoorbeeld gelijk aan drie hamburgers voor de mens), vervang ze desnoods door een stukje droog brood of een brokje uit de afgewogen hoeveelheid voer voor die dag
 • zorg voor voldoende beweging
 • een hond die geen tussendoortjes krijgt is niet zielig, een hond met overgewicht wel!

Vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over uw hond en zijn gewicht? Neem dan contact op met uw dierenarts!

Rianne Temmen
The Terrier Times juli 2005, herschreven maart 2017

 

*de aangegeven hoeveelheid op de verpakking is voor een hond die ca 14km per dag rent.