Parasieten

Parasieten

Alle honden zijn vatbaar voor verschillende soorten parasieten. Parasieten zijn kleine diertjes die leven ten koste van een ander dier. Ze voeden zich met bloed, huidschilfers en andere lichaamsstoffen. We onderscheiden twee hoofdsoorten:

  • Inwendige parasieten leven in het lichaam van het gastdier (lintwormen en spoelwormen).
  • Uitwendige parasieten leven aan de buitenkant van het dier. Meestal in de vacht (vlooien en teken), maar ook wel in de oren (oormijt).

Vlooien

Parasieten bij de hondVlooien voeden zich met het bloed van de hond. Ze veroorzaken niet alleen jeuk en huidklachten, maar kunnen ook infecties (zoals lintworm) overdragen. In groten getale kunnen ze zelfs tot bloedarmoede leiden. Ook kan een hond allergisch zijn voor het speeksel van de vlo. Deze allergie kan een ernstige huidaandoening tot gevolg hebben.

Het is daarom zaak vlooien zo goed mogelijk te bestrijden. Niet alleen op de hond zelf, maar ook in zijn omgeving. Voor de bestrijding op het dier bestaan diverse middelen: druppels voor in de nek en door het voer, vlooienbanden, lang werkende sprays en vlooienpoeders. Voor de vlooienbestrijding in de directe omgeving van de hond zijn verschillende sprays in de handel. Kies bij voorkeur een spray die zowel de volwassen vlooien als de larven doodt. Wanneer uw hond in de auto meegaat, moet u die ook sprayen.

Vlooien kunnen ook op andere huisdieren overgaan. Daarom moet u die eveneens behandelen. Bij het sprayen van de huiskamer moet u een eventueel aanwezig aquarium goed afdekken: als de spray op het water neerslaat, is dat dodelijk voor uw vissen! Uw dierenarts en dierenspeciaalzaak hebben een groot assortiment vlooienbestrijdingsmiddelen. Zij kunnen u uitgebreid adviseren over dit onderwerp.

Teken

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten. Ze voeden zich met het bloed van het dier of de mens waarop ze zich bevinden. Een teek ziet eruit als een klein, grijskleurig, leren zakje met acht pootjes. Wanneer hij zich heeft volgezogen, kan hij wel vijf tot tien keer zo groot worden en is hij donkerder van kleur.

Honden worden meestal het slachtoffer in struikgewas, bossen of lang gras. Teken veroorzaken niet alleen irritatie door het bloed zuigen, maar kunnen ook een aantal vervelende ziekten overbrengen. Dit geldt vooral voor teken in de landen rond de Middellandse Zee. Die kunnen besmet zijn met bloedparasieten. In Nederland komen deze ziekten gelukkig minder voor. De ziekte van Lyme, waarmee ook mensen besmet kunnen raken, is echter ook al in onze omgeving geconstateerd! Uw dierenarts kan een speciaal middel voorschrijven als u uw hond mee wilt nemen naar Zuid-Europa. Het is van belang teken zo goed mogelijk te bestrijden. Controleer uw hond regelmatig, zeker wanneer hij veel in bos en struikgewas rondloopt. U kunt hem ook een speciale antitekenband laten dragen.

Het verwijderen van een teek gaat eenvoudig met een tekentang of -pincet. Pak hiermee de teek dicht bij de huid vast en draai hem er voorzichtig uit. U kunt de teek ook tussen uw vingers pakken en vervolgens met een draaiende beweging uit de huid trekken. De plaats waar de teek zat moet u met jodium ontsmetten, om een ontsteking te voorkomen. Het is niet verstandig de teek vooraf te verdoven met alcohol, ether of olie. In een schrikreactie zou de teek zijn besmette maaginhoud kunnen lozen in de huid van de hond.

Uitgebreidere informatie over teken vindt u in het artikel over teken.

Wormen

Honden kunnen last hebben van verschillende soorten wormen. De meest voorkomende zijn lintwormen en spoelwormen. Lintworm veroorzaakt diarree en een slechte conditie. Bij een lintworminfectie kunt u soms rond de anus van de hond en op zijn ligplaats kleine stukjes van de lintworm zien. In dat geval is ontworming beslist noodzakelijk. U moet de hond ook controleren op vlooien. Die brengen de lintworm namelijk over.

Spoelwormen zijn ook een regelmatig terugkerend verschijnsel. Pups worden al via de moedermelk besmet. Spoelwormen veroorzaken (vooral bij jonge honden) problemen zoals diarree, vermagering en stagnerende groei. In ernstige gevallen is de pup mager, maar heeft hij wel een opgezwollen buik. Het kan zelfs voor komen dat hij de wormen uitbraakt: ze zien eruit als spaghetti-achtige sliertjes. Een pup moet dan ook met enige regelmaat behandeld worden met een ontwormingsmiddel. Volwassen honden hebben minstens twee tot vier keer per jaar een behandeling nodig.