Stress bij terriers

Stress bij terriers

Uw hond is doodsbang voor onweer. Uw kat laat een “verrassing” voor u achter als ze gestressed is. Als u een zenuwachtig huisdier heeft, bent u zeker niet de enige. Ongeveer 40% van de baasjes hebben één of meer huisdieren die last hebben van zenuwachtigheid of stress. En 70% daarvan zegt dat het regelmatig tot vaak voorkomt*.

Iedere keer als een hond of kat een bedreiging voelt, stuurt een bepaald gedeelte van de hersenen (hypothalamus) een chemisch signaal dat een “vlucht of vecht” reactie veroorzaakt.

Wat is nu eigenlijk de oorzaak van dit soort gedragsstoornissen bij honden?

Net als zoveel andere medische aandoeningen kan dit worden veroorzaakt door verschillende factoren. Er is een erfelijke factor, aangezien gedragsstoornissen veel voor lijken te komen bij sommige hondenrassen, waaronder Deense Doggen, Duitse Herders, Bull Terriers, Dalmatiërs en andere rassen**. Maar iedere keer als een hond of kat een bedreiging voelt, stuurt de hypothalamus een chemisch signaal dat de “vlucht of vecht” reactie veroorzaakt.
“Deze reactie is normaal en wenselijk als er een echte bedreiging is. Maar bij huisdieren met een gedragsstoornis kan deze overreactie het immuunsysteem aantasten en gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een depressie of hartziekten,” zegt Heidi Lobprise, DVM, Virbac Animal Health.

Wat zijn symptomen van stress bij een terrier?

Stress bij terriersIeder dier is anders, dus is het moeilijk om alle symptomen op te sommen. Toch zijn er bepaalde gedragingen die vaak voorkomen bij honden met een gedragsstoornis. Hier zijn tien punten waarvan de experts het erover eens zijn dat ze het meest voorkomen:

1. Hijgen
2. Trillen
3. Overmatig kwijlen
4. Onbedoeld plassen en/of poepen
5. Extreem blaffen/piepen
6. Extreem aanhankelijk zijn bij de baas
7. Agressiviteit
8. Verstoppen
9. Vluchten (weglopen)
10. Vernielen

Wat moet ik doen als ik deze stresssignalen bij mijn hond zie?

Verrassend genoeg zijn er maar weinig baasjes die met hun dierenarts praten over deze ongewenste gedragingen van hun hond. Toch is dat het beste wat je kunt doen. Vertel uw dierenarts over de specifieke gedragsproblemen die u heeft gezien bij uw hond. De dierenarts kan dan kijken wat de oorzaak kan zijn van deze problemen bij uw huisdier. Hij kan onderliggende medische problemen uitsluiten die de oorzaak zouden kunnen zijn en deze eventueel behandelen. U kunt daarbij helpen.

Hoe kan ik dat doen?

Uw antwoorden op vragen over het gedrag van uw hond zijn waarschijnlijk het belangrijkste element in het helpen van uw dierenarts bij het stellen van een diagnose. Samen met het identificeren van specifieke wijzigingen in het gedrag van uw hond, zal de dierenarts u het volgende vragen:
– zijn er wijzigingen in de omgeving van uw hond?
– zijn er wijzigingen op het thuisfront?
– wanneer wordt het ongewenste gedrag vertoont?
– wanneer en hoe vaak ziet u de symptomen?

Met de antwoorden op deze vragen kan uw dierenarts veel beter een plan ontwikkelen om de stress van uw hond te reduceren. U kunt denken aan het aanraden van behandeling door een gedragstherapeut, zorgen voor voldoende beweging of medicatie. Uw dierenarts zou ook een voedingssupplement kunnen aanraden, waarvan bekend is dat dieren kalmeren. Als dieren ontspannen zijn, is het namelijk veel makkelijker om ze iets nieuws aan te leren.

Geestelijke uitdaging

Een van de meest voorkomende oorzaken van stress bij terriers is het gebrek aan (geestelijke) uitdaging.

Hoe los je dit op?

Geef je terrier dagelijks puzzels om op te lossen, spulletjes om te zoeken of opdrachten om uit te voeren.

Download ons trainingsboekje voor tips en trucs.

 

bron: Virbac Animal Health, herschreven door Rianne Temmen

* Anxitane Pet Owner Survey, July 2009.
** The Dog Health Guide, www.dog-health-guide.org/anxietysymptomindog.html.