Teelbalkanker

Teelbalkanker

In 2011 zagen we bij onze Parson Russell Terrier Pepper ineens dat één van zijn ballen wel 3 tot 4 keer zo groot was geworden ten opzichte van de andere bal. Tijd voor een tripje naar de dierenarts dus. Die kon de diagnose al snel stellen: teelbalkanker

Teelbalkanker komt bij ongeveer 1 op de 1000 (oudere) reuen voor. Meestal is het in het beginstadium goedaardig en komen in het eerste jaar geen uitzaaiingen voor. De kans op uitzaaiingen is 20 tot 25 keer groter als de teelbal nooit is ingedaald. Deze is dan in de buik gebleven. Naast de uitzaaiingen kunnen zich (huid)problemen voordoen vanwege hormonale stoornissen.

Wanneer een bal niet is ingedaald, is de bal – die in de buik is achtergebleven – niet zichtbaar en wordt een tumor vaak pas (te) laat ontdekt. Daarnaast bestaat, naast andere buikklachten, de (kleine) kans dat de in de buik vrij liggende teelbal zichzelf omdraait en zo zijn eigen bloedvat afknelt. Dit levert ernstige pijnklachten op voor de hond en dient de hond acuut te worden geopereerd.

Dit is dus een van de redenen dat dierenartsen bij puppyreuen extra controleren of de balletjes zijn ingedaald en adviseren zij een operatie wanneer dat niet het geval is. Er zijn echter weinig dierenartsen met ervaring en daardoor wordt al snel gezegd dat het een moeilijke operatie betreft. Tegenwoordig is het ook mogelijk middels een echo-onderzoek jaarlijks een controle te laten uitvoeren. Hoe het ook zij: wanneer bij uw reu een of beide ballen niet zijn ingedaald, moet u maatregelen treffen. Ofwel u laat uw hond opereren door een dierenarts met ervaring in deze operaties ofwel u laat jaarlijks een echo-onderzoek doen.

Wanneer beide ballen wel zijn afgereisd naar de balzak, heb je als eigenaar vaak snel door dat er iets mis is. De betreffende bal wordt duidelijk groter. In deze situatie is castratie een goede oplossing, waardoor uw reu hopelijk nog jaren mee kan.

Pepper is in 2011 meteen gecastreerd, zodat de kans op uitzaaiingen minimaal was. Inmiddels is hij bijna 16 jaar oud!

Rianne Temmen
www.terrierclub.nl 2017