Terrierracen: waarom vinden terriers dat zo leuk?

Terrierracen: waarom vinden terriers dat zo leuk?

Terrierracen

Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar het wordt in Nederland steeds populairder: het terrierracen. De Racende Terriër is een van de organisaties die – voornamelijk in Brabant – races verzorgt voor uw terriërs. Waarom? Puur omdat de meeste terriërs het geweldig vinden.

Het ontstaan

Terrierracen is geweldig leuk

Het terrierracen is ontstaan in Engeland. In het jachtseizoen werd daar met de Parson Russell Terriërs en Jack Russell Terriërs actief gejaagd, maar buiten het jachtseizoen moest een goede manier gevonden worden om de conditie van de jagende terriërs op peil te houden. Naar voorbeeld van de windhondenraces en paardenrennen werd het terrierracen op poten gezet.

In Nederland wordt al vele jaren door de rasverenigingen van de Parson Russell Terriër en de Jack Russell Terriër geracet. In 2005 raakte Stichting de Werkende Terriër de locatie kwijt waar zij haar jachttrainingen gaf, maar het bestuur wilde toch dat er voor de terriërs iets te doen bleef. Omdat de terriërracebaan heel makkelijk overal op te bouwen en af te bouwen is, werd gekozen voor het terrierracen. Zodoende werd in 2005 De Racende Terriër opgericht.

Hoe ziet een race eruit?

In Engeland wordt voornamelijk geracet op een rechte baan, terwijl in Nederland voornamelijk een U-vormige baan wordt gebruikt. Het verschil zit hem in de aandrijving van de prooi. Deze wordt in Engeland meestal voortbewogen door een elektromotor, die is aangesloten op de accu van een auto. In Nederland wordt de prooi voortbewogen door een fietswiel met trappers, of met behulp van een omgebouwde hometrainer. Het voordeel van het voortbewegen van de prooi door middel van een fiets(wiel) is dat de prooi ook achteruit kan worden voortbewogen en kan worden aangepast aan de snelheid van de terriërs. Hier hebben vooral de beginnende honden veel profijt van.

De baan

Wat is terrierracenAan het begin van de baan staat het starthok. Dit hok is verdeeld in vier vakken, zodat er vier honden in kunnen. Aan de voorkant is het hok voorzien van een traliehekwerk, dat door een mechaniek kan worden geopend. Zo starten alle honden tegelijk en is een valse start uitgesloten. Na het openen van het starthok rennen de terriërs door de baan richting de finish: een ‘muurtje’ van strobalen, waar een kleine opening in is gehouden. De eerste terriër die met zijn neus door de opening gaat, heeft de race gewonnen.

De rondes

Bij een wedstrijd waar meer dan vier honden aan meedoen, kunnen niet alle honden tegelijk lopen. Daarom wordt een wedstrijd verdeeld in rondes. Deze rondes worden manches genoemd. In iedere manche lopen vier terriërs tegen elkaar. De twee terriërs die in deze manche op de eerste en tweede plaats eindigen, mogen door naar de volgende manche. De terriërs die als derde en vierde eindigen, of helemaal niet finishen, vallen af. Er worden manches gelopen tot er nog maar vier honden over zijn, die de finale tegen elkaar lopen.

Welke terriërs mogen er meedoen aan een race?

Bij de Racende Terriër mogen alle terriërs (en niet-terriërs) meedoen die in het starthok passen. Dat komt in feite neer op iedere hond met een schofthoogte van ongeveer 45cm of lager. De hond moet uiteraard ook niet te breed zijn.

Als alle terriërs tegen elkaar zouden moeten racen, dan zouden de kleine terriërs al snel het onderspit delven. Daarom worden de terriërs bij iedere wedstrijd verdeeld in verschillende categorieën:

  1. Puppyklasse (0 – 9 maanden)
  2. Open klasse <30,5 cm (9 maanden – 8 jaar)
  3. Open klasse >30,5 cm (9 maanden – 8 jaar)
  4. Open klasse >40 cm (9 maanden – 8 jaar)
  5. Veteranen <30,5 cm (8 jaar en ouder)
  6. Veteranen >30,5 cm (8 jaar en ouder)

De genoemde centimeters duiden op de schofthoogte van de hond.

Als je terriër nog nooit heeft geracet, dan is dat geen enkel probleem. Voor aanvang van de wedstrijd worden nog een aantal oefenrondjes gedraaid, zodat je kunt kijken of je terriër snapt wat de bedoeling is. Op basis daarvan kun je besluiten of je de terriër wilt inschrijven voor de wedstrijd of niet. Je kunt er dan natuurlijk ook voor kiezen om eerst eens aan een of meer oefenraces mee te doen.

Het kampioenschap

Sinds enkele jaren kan iedere deelnemende terriër punten opsparen voor het Racende Terriërkampioenschap. Hiervoor moet de hond wel in de finale komen en een eerste, tweede of derde plaats behalen. Met een eerste plaats verdient een hond 1 punt, met een tweede plaats een half punt en met een derde plaats een kwart punt. De punten blijven onbeperkt geldig. Wanneer een terriër in totaal vier punten heeft behaald voordat hij 8 jaar is geworden, wordt hij of zij Racende Terriërkampioen. Worden de laatste punten behaald nadat de terriër 8 jaar is geworden, dan wordt de hond Racende Terriër Veteranenkampioen. De terriër krijgt een certificaat van het kampioenschap en een vermelding op de website. Is een terriër eenmaal kampioen geworden, dan kan hij geen punten meer behalen en schuiven de punten door naar de volgende plaatsen.

De risico’s van het racen

Terrierracen: dat is echt leukZoals aan iedere sport, kleven ook aan het terrierracen enkele risico’s. Bij de Racende Terriër worden zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen genomen om er voor te zorgen dat een race zonder ongelukken verloopt.

Zo zijn honden die prooinijd hebben of erom bekend staan andere honden makkelijk te bijten, verplicht om met een muilkorf te racen. In Engeland, Amerika, Denemarken en vele andere landen is het voor alle deelnemende honden verplicht om een muilkorf te dragen. In Nederland zijn nog niet alle baasjes hier aan toe. Dat is jammer, want het zou de race nog veiliger maken als alle honden een muilkorf zouden dragen.

Vorm van de baan

Omdat de baan in een hoefijzervorm wordt opgebouwd, zijn er ook twee bochten waar de honden doorheen moeten. Deze bochten worden zorgvuldig uitgezet, om te voorkomen dat de deelnemende terriërs makkelijk uit de bocht vliegen en zich bezeren.

Gezondheid

Daarnaast wordt uiteraard gekeken naar de gezondheid van de hond.

Bij warm weer worden altijd meerdere hondenbaden aan de finish van de race geplaatst, zodat de hond die net geracet heeft, meteen verkoeling kan zoeken. Hoe warmer het weer, hoe meer pauzes er tussen het racen gehouden worden om de honden te laten bijkomen.

Alle vrijwilligers letten altijd nauwlettend op de deelnemende terriërs en hun conditie. Terriërs die bijvoorbeeld duidelijk overgewicht hebben, zullen lang niet zoveel rondes kunnen lopen als een atletische terriër in goede conditie. Sommige baasjes worden zo enthousiast als hun terriër het racen erg leuk vindt, dat ze dit nog wel eens vergeten. De vrijwilligers zijn altijd bereid de baasjes hier weer aan te helpen herinneren.

Er zijn ook altijd één of twee honden-ehbo-ers aanwezig.

Vechtpartijen

Het meeste risico op een terriërgevecht loop je bij de finish als een of meer van de bij de finish arriverende terriërs last hebben (of spontaan krijgen) van prooinijd. Dit gebeurt met name wanneer de vier deelnemende terriërs ongeveer even snel racen en bijna tegelijk aankomen. Om vechtpartijen te voorkomen wordt de prooi ‘verstopt’ en staan er altijd ervaren vrijwilligers achter de finish om de honden zo snel mogelijk op te vangen en aan hun baasjes te overhandigen.

Het mooiste van terrierracen

Na het lezen van dit artikel weet je wat terrierracen is, maar waarom racen we in Nederland eigenlijk? Er wordt hier tenslotte niet meer actief gejaagd en er zijn ook andere manieren om de conditie van je terriër op peil te houden.

Het antwoord daarop is simpel: omdat de meeste terriërs het zo geweldig leuk vinden!

Waar en wanneer kun je terriërracen?

Op deze website worden de races aangekondigd.

Een impressie

Op zondag 26 augustus 2018 hield TerrierClub Nederland (De Racende Terrier) een terrierrace in Klundert. Klik hier voor een leuke video en mooie foto’s.